“Kitabın yaprakları, bizi aydınlığa götüren kanatlar gibidir.”
-Voltaire
Okul yıllarımızın en başında okumayı öğreniriz. Çok küçük yaşlarda edindiğimiz bu yetenek tüm hayatımız boyunca bize yardımcı ve yol gösterici olur. Sizlerle okumak eyleminin derinlerine ineceğiz çünkü okumak sandığımızdan çok daha fazlası.
Neden Okumalıyız?
Dünya üzerinde sayısını dahi bilmediğimiz eser kalem alınmış. Her eserin yazarı hayatın farklı renklerini yaşamış, hayatın farklı pencerelerini görmüştür. Pek tabii her insanın yorumlama ve ifade yeteneği farklı olduğundan bu cümlelerine de farklı yansımıştır. Bu durum dolayısıyla dünyada bulunan fikir zenginliğine sebep olmuştur.
Aslına bakarsanız okumalıyız çünkü hayat farklı bakış açıları ile bakmak gerekecek kadar gizemli ve derslerle dolu. Hayatın renkleri bizi bekliyor! Hayatın her rengi farklı bir bakış açısı katar bize. Her yeni bakış açısı ise yeni bir öğreti olur. İşte tam da burada okuma eyleminin yol göstericiliği devreye giriyor. Bazen bir kitap bazen bir cümle düşünce yapımızı etkiliyor ve bu durum doğrudan hayatımıza yepyeni bir dokunuş sağlıyor. Bu dokunuşun verimli olması sizin elinizde! Nasıl mı? Bir sonraki başlığımızda anlatacağım.
Verimli Okumak Nedir?
Dünya üzerinde milyarlarca insan bulunuyor. Her insanın farklı bakış açıları ile olaylara baktığını göz önüne alırsak dünya sayısız farklı fikre ev sahipliği yapıyor. Tüm bu fikirlere katılma ihtimalimiz elbette bulunmuyor fakat okumak bizim için bu konuya farklı bir bakış açısı elde etmemizi sağlıyor. Okumak eylemi bize sandığımızdan daha çok şey katıyor; yeni bakış açıları, edindiğimiz yeni bakış açıları sayesinde gördüğümüz yeni pencereler… Tüm bunlar okumak eyleminin bizlere hediyeleridir. Her bakış açısı bize yeni birden fazla fikir kazandırır. İnsanın bu noktadan sonra yapması gereken şey o fikirleri tek tek sorgulamaktır. Sorgulama sonucunda yeni pencereler bulmak, doğru gelen fikirleri kabul etmek ve yanlış gelenleri ise kendi doğruları doğrultusunda değiştirmek verimli okuma yapmaya çalışan insanların uyguladıkları adımlardır. Şayet bu şekilde bir okuma yapıyorsanız verimli okumalar yapmaktasınızdır. Eğer yapmıyorsanız şu an okuduklarınızı sorgulayıp yukarıda bahsettiğim adımları gerçekleştirerek verimli okuma yapan bir okur olabilirsiniz. Hiçbir şey için geç değil, unutmayın!
Diyeceğim o ki verimli okumak diye adlandırdığımız eylem bizim okuduğumuz kitapları ve cümleleri sorgulama halimizdir. “Ben çok az kitap okuyorum, nasıl alışkanlık haline getireceğim?” diyenler olacaktır. Hemen birkaç tüyo sizleri bekliyor.
Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazabilirim?
Okumanın hayatımızdaki değerini anlattıktan sonra kitap okuma alışkanlığını kazanma yollarını bilmeniz gerektiğini düşünüyorum.
İlginizi Çeken Kitap Türünü Bulun
İlgi alanlarımız bizi mutlu ve motive eden şeylerdir. İlgi alanlarınızı bir kağıda sıralayıp size en uygun kitap tarzını bulabilirsiniz. Bu sayede okurken eğelenir ve sürekli okumak istersiniz.
Kitap Tavsiyelerine Bakabilirsiniz
Sosyal medya hayatımızın büyük kısmını kapsamaktadır. Sosyal medyayı ne kadar verimli kullanırsak o kadar fayda sağlayacaktır. Kitap okuma konusu içinde instagram kitap blogları işin içine giriyor. İnstagramda birçok kitap tavsiyesi yapan hesap bulabilir ve orada kitapların yorumlarını okuyarak daha bilinçli ve size yakın olan seçimi yapabilirsiniz.
Kitapların Dili Çok Önemli
Her yazarın farklı bir anlatım biçimi vardır. Kimisi kolay anlaşılacak şekilde yazar kimisi okuyucudan anlam çıkartmasını ister. Kolay anlatım biçimlerini basit dil olarak kabul ederiz bu tarz eserler sürükleyicilik bakımından çok güçlü eserler olmaktadır. Ağır olarak nitelendirdiğimiz eserler ise anlaşılması için çokça sorgulamaya ihtiyaç duyulan eserlerdir. Bu eserler beyin yorduğundan kitap okuma alışkanlığını kazanma sürecinizi zorlayacak ve kitaplardan sizi itecektir. Size tavsiyemiz daha basit dilli kitaplar ile okumaya başlamınızdır, bu kitap örneklerini yazımızın sonunda bulabilirsiniz.
Kaliteli Kitap Nedir?
Kaliteli kitap hep tartışılan bir konu olmuştur. Maalesef ki sadece klasik eserleri okuyan insanların kaliteli kitap okuduğu düşünüldüğü bir dönemdeyiz. Doğrusunun bu olmadığını düşünüyoruz. Kitabın kalitesini kitabı sorgulama seviyesi belirler. Elbette bazı kitapların verdiği dersler çok daha yoğundur fakat bu sadece klasik ve büyük yazarların eserlerini kaliteli yapmaz. En kaliteli kitap en çok sorguladığın ve öğrendiğin kitaptır. Bu nedenle ortaya çıkan eserlerin tümü kaliteli ve değerli sayılmalıdır.
Tavsiyeler
10-14 Yaş Grubu Kitap Tavsiyeleri
-Bir Şeftali Bin Şeftali / Samed Behrengi
-Küçük Prens/ Antonie de Saint-Exupery
-Çizgili Pijamalı Çocuk/ John Boyne
-Alice Harikalar Diyarında/ Lewis Carroll
-Küçük Kara Balık/ Samed Behrengi
-Dedemin Bakkalı/ Şermin Yaşar
-Momo/ Michael Ende
+15 Yaş Grubu Kitap Tavsiyeleri
-Dönüşüm/ Franz Kafka
-İnci/ John Steinbeck
-Stefan Zweig/ Satranç
-İnsan Neyle Yaşar/ Tolstoy
-Beyaz Gemi/ Cengiz Aytmatov
-Simyacı/ Paulo Coelho
-Sineklerin Tanrısı /William Golding
Kitaplarla dolu bir hayat ve keyifli okumalar dilerim.
İrem Polat