Oyun oynamak çoğu insanın basit gördüğü bir eylemdir fakat sanıldığından çok daha önem verilmesi gerekir. Asıl anlatmaya çalıştığım şey oyun oynamak eyleminin yalnızca zaman öldürmek için yapılan bir aktivite olmadığıdır. Peki nedir bu oyun oynamak? Şimdi hep beraber oyun oynamak eylemini inceleyelim.
Oyun Nedir?
Oyunun tanımı aslında birçok şekilde yapılabilir. Biz bugün oyun ve eğitim konusunu ele alacağımızdan; oyun, eğlenceli bir eğitim aracıdır diyebiliriz.
Oyun derken ne gibi şeylerden bahsediyoruz?
Köşe kapmaca, tabu, sessiz film gibi oyunlardan bahsediyoruz. Adını yazamadığımız sayısız oyun da bunlara dahil.
Oyun önerilerimizi yazının en sonuna bırakıyoruz göz atmayı unutmayın!
Peki nasıl?
Oyunlar çocukların gelişiminde etkin bir rol oynamaktadır. Bu nedendir ki çocuklar sürekli oyun oynama isteğine sahiptirler. Çünkü çocuk oyun oynadıkça öğrenir ve hazırlanmakta olduğu hayata daha kolay uyum sağlayabileceği ortamlara oyun sayesinde kolaylıkla erişebilir. Bu durum çocuğa sağlıklı bir zihin gelişimi sağlar. Söylemek istediğim şey şu ki oyun, insanın büyümekte olduğu evrede en önemli dostudur ve gereklidir.
Oynanan her oyun çocuklarda aynı gelişim etkisini verir mi?
Elbette vermeyecektir. Her işin bir profesyoneli olduğu gibi oyun oynayarak gelişim üzerine profesyonelleşmiş bir alan vardır ki bu alan “Yaratıcı Drama” olarak adlandırılır.
Yazının bu bölümünü yazmadan önce yaratıcı drama liderliği eğitim almış bir birey olduğumu belirtmek istiyorum. Bunu belirtmemin asıl sebebi çocukların bizler için çok önemli olması ve çocuk eğitimi almamış insanların yorum yapmasının sağlıksız olmasındandır. Şimdi hep beraber Yaratıcı Drama’nın ne olduğuna bakalım.
Nedir bu Yaratıcı Drama?
Burada sizlerle genel bir tanım paylaşmayacağım. Bunun sebebi genel tanımının bu alanı tam olarak tanımlamıyor olmasıdır.
Yaratıcı drama tamamen yaratıcılık üzerine kuruludur. Boş bir alanda ders yapılır fakat orada başka bir dünya vardır. Bu dünyanın yaratılması süreci drama sayesinde gerçekleşir, belirli teknikleri vardır ve tabii ki bir plan dahilinde yapılır. Yaratıcı drama liderinin görevlerinden biri en sağlıklı planı çocuklara en etkili şekilde uygulamaktır. Her yaş grubu için ayrı planlar kurulur ve uygulanır. Bu sebepten her yaş grubu kendisi için gerekli olan kazanımları kolaylıkla kazanabilir. Bu işin keyifli kısmı tüm kazanımların üretilmiş ve geliştirilmiş oyunlar ile alınıyor olmasıdır. Yaratıcı drama fazlasıyla derin bir konudur fakat genellikle çocukların yaratıcılıklarını geliştirmesine, gelişimlerini sağlıklı bir biçimde sağlamasına ve iletişim yeteneklerinin gelişmesine oyunlar ile yardımcı olur diyebiliriz. Eğer eğitimde yaratıcı drama konusu ilginizi çektiyse fazlaca güvendiğim http://www.sizdrama.com/yaratici-drama-nedir internet sitesine göz atabilirsiniz. Yaratıcı Dramanın planlı oyunlar oynayarak uygulanan bir eğitim şekli olduğunu gördük. Şimdi de bir uzmana başvurmadan çocuklarımıza nasıl katkı sağlayabileceğimize bakalım. Eğitim sadece okulda değil her yerdedir bu sebeple aile ile oynanan oyunlar çocuklara oldukça fayda sağlamaktadır. Özellikle evde kaldığımız şu günlerde çocuklarınızla oyunlar oynamanız gelişimlerine fayda sağlamanın yanında onlara keyifli anılar bırakacaktır.
Velilerimize birkaç şey söylemek istiyoruz.
Oyun oynamanın yaşı yoktur, oyun oynamak sizi çekindirmesin. Ruhunuza iyi gelecektir. Kendinizi oyunun içine bırakın özgür hissetmenin en iyi yoludur. Şimdiden iyi eğlenceler diliyoruz.
Oyunlar hakkında bu kadar konuşmuşken evde ailecek oynayabileceğiniz oyun tavsiyesi bırakalım.
Oyun Önerileri
Kelime Üretme:
Üzerine harflerin yazıldığı küçük kağıtlar bir torbanın içerisine atılır ve aile bireyleri bu torbadan çektikleri harflerle başlayan kelimeler türetirler. Oyun boyunca kelimeleri türeten kişiler puan kazanırlar. En çok puanı alan kişi galip olur. Bu oyun hem kelime dağarcığını geliştirir hem de her yaş grubuna uygundur.
Birbirini Tanıma Oyunu:
Aile içinde insanların birbirini çok daha iyi tanımasını sağlayacak bir oyundur. Kağıtlara “En sevdiğin renk, en sevdiğin yemek, en sevmediğin şarkı” gibi sorular yazılır ve bu sorular cevaplanırken karşı tarafın ne cevap vereceği düşünülerek cevaplanır. Ev içerisinde insanların gayet eğlenecekleri oyunlardandır.
Sıcak – Soğuk:
4 yaş üstü çocukların oynayabileceği bu oyunda gerekli olan tek malzeme saklanabilecek bir nesnedir. Oyunculardan biri nesneyi saklar diğer oyuncu ise bu nesneyi bulmaya çalışır. Nesneyi bulmaya çalışan kişinin nesneye yakınlığına göre sıcak-soğuk diyerek yönlendirmeler yapılır.
Bol oyunlu günler ve iyi eğlenceler diliyoruz.
İrem Polat