ÇOCUK RESİMLERİNİN DİLİ
Kendiliğinden yapılan resimler, iç dünyaları yansıtıyor olmaları nedeniyle iyi analiz edildikleri takdirde çocukları ve onların gelişmelerini bize ayrıntılarıyla yansıtırlar. Günlük yaşamın sıradan etkinliklerinden biri olan çocuk resmi, bize öylesine kavramsal karmaşıklıklar sunar ki zaman zaman uzmanlar bile bir çizimin ne olduğu konusunda tam bir anlaşmaya varamazlar.
Resimle Konuşan Çocuğun Dili
Aslında çocukların çizdiği resimler göründüğünden çok daha fazla şeyler ifade etmektedir. Resimler bize çocukların düşünme biçimlerinin yanı sıra, diğer çocuklar ve yetişkinlerle olan sorunlarını ve bu sorunları çözme biçimleriyle ipuçları verirler. Kimi çocuklar ailenin tüm üyelerini belirli bir düz çizgi üzerinde çizerken, kimileri bazılarını eksik, bazılarını havada yüzer biçimde hatta bazılarını baş aşağı çizerler. Bütün bunlar bize resim yoluyla basit bir davranış grafiği elde edilebileceğini gösterir. Bu da uzman gözlemciler için oldukça sağlıklı bir yöntemdir.
Çocuğun Resmi Çizişi Birçok Şey Anlatır
Serbest resim faaliyetinde çocuğun kağıdı kullanış biçimi, resimdeki kompozisyon ve kullanılan renkler, uzman gözlemciler için anlamlıdır. Çünkü çocuk resim yaparken kendini özgür bir oyun ortamında hissettiğinden tüm davranışları kendiliğinden, doğaldır. Bu doğal ortam çocuğu izleyen uzmana onun gerçek duygularından haberdar olma olanağı verir. Bütün bunlara rağmen, çocuğun neyi nasıl gördüğü çok önemli olmakla birlikte yeterli değildir. David Olson’un deyimiyle: “Hiçbir çizim, algı dünyasının otomatik bir basımı değildir.”
Çocuklar Resimlerinin Önemi
Çocuk resimlerinin başlıca önemi, çocuğun düşünce şeklini ve içeriğini yansıtmasıdır. Bireyi incelemek konusunda getirdiği avantajların yanı sıra, resim bize konu ve figür seçiminde rol oynayan kültürel ve sosyal belirleyicileri değerlendirme olanağı verir. Böylelikle yaşın ve diğer faktörlerin etkisi görülebilir. Kısaca resim, çocuk psikolojisi çerçevesinde değerlendirilebilir.
Okul Öncesi Öğretmenliği ve Çocuk Resimleri
Ben bir zamanlar öğretmeni olduğum okul öncesi çağındaki öğrencilerime, onları ilk tanımaya başladığım dönemlerde çocuklarıma aile resimleri çizdirip o çizilen resimleri kabataslak yorumluyordum. Böyle yapmamın sebebi, hem çocuğu hem de aile ilişkisi hakkında fikir sahibi olmaktı. Bu yöntemimi hayatım boyunca karşıma çıkan her öğrencime uygulayacağım. Okul öncesi öğretmenliği sadece çocuklara etkinlikler yapıp onlara bir şeyler öğretmek değildir benim gözümde. Aynı zamanda çocuğu tanımak, anlamak ve onu dinlemektir. Bu resimler bize çok şey anlatır. Önemli olan çocuğun resimlerine kulak vermektir!
Esra TURAN