Bambu Gönüllü Eğitim Platformu
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Ekibimiz
  • Basında Biz
  • Başvurular
  • Blog
  • Gönüllü olun!
  • Bağış yapın!
Nisan 3, 2021

Ebeveyn – Çocuk İletişimi

Ebeveyn – Çocuk İletişimi
Nisan 3, 2021
Paylaş:

Duygu, düşünce ve bilgilerin çeşitli yollarla başkalarına aktarılması ancak iletişim ile  mümkündür. İnsan ya da insan grupları arasında gerçekleşen duygu, düşünce, davranış ve  bilgi alışverişine iletişim denir. Hayatımıza anlam veren, bizi biz yapan kurduğumuz  iletişimdir. İletişim o kadar önemlidir ki insanlar ilk doğdukları andan itibaren iletişime  geçme ihtiyacı duymuşlardır. Örneğin bebekler rahatsız olduklarını veya ihtiyaçlarını ağlayarak dile getirirler; küçük çocuklar daha çok beden dilleri ile kendilerini ifade ederler; yetişkinler ise sözlü ve sözsüz iletişim yollarıyla kendilerini anlatmaya çalışırlar. Görüldüğü üzere iletişim, insanın her çağında en etkili unsurdur. İletişimin olmadığı bir toplum düşünülemez. İnsanlar, var oldukları andan itibaren çevreyi anlama, insanlarla iletişime geçme ihtiyacı duymuştur.  

Çocuk İçin İletişimin Gelişimi

İletişimin temelleri yaşamın ilk yıllarında atılmaktadır. Bu dönemde çocukların sosyal çevresi  ailesi olmasından ötürü ebeveynleri ile kurdukları iletişim büyük önem taşımaktadır. Çocuklar insan olarak ilk yıllarda sorunları ile baş etmeyi, kabullenmeyi ve çözüm aramayı  öğrenirler. Çevresindeki bireylere karşı davranışlarını, iletişimlerini ebeveynlerinden ve  öğretmenlerinden öğrendikleri deneyimler doğrultusunda şekillendirmektedirler.  Ebeveynlerinin kendi ruhsal süreçleri çocukları ile iletişimini yüksek düzeyde etkilemektedir.  Çocuklar ile sağlıklı iletişimin oluşması için aile içerisindeki bireylerin birbirlerine karşı  kararlarına, düşüncelerine saygı duyup değer vermesi ve bunu çocuklarına hissettirmesi  gerekmektedir. Unutmayalım ki çocuklar da bir bireydir ve onlar da ailenin içerisinde var  olmalıdır. Aile içerisinde bir karar alınırken ebeveynler, çocuklarının da fikirlerini almalıdır.  Böylece çocuklar aile içerisindeki konumunu ve yerini zaman içerisinde oluşturmaya  başlayacak, yetişkinlik dönemlerinde de aile içerisindeki konumunu, sürdürdüğü  iletişimini sosyal çevresindeki konumu ile özdeşleştirip kendini toplum içerisinde de var etmeye çalışacaktır. Bu nedenle aile içerisinde çocuğun konumunu oluşturmak için çocuk ile iletişim kurup onun da süreçlere dâhil edilmesi gerekmektedir. 

Çocuktaki İletişim Becerilerinin Gelişiminde Ebeveynlerin Rolü

Çocukların psikososyal gelişimleri, ailesi ve çevresi ile şekillenmektedir. Çocukların hayatını  yönlendirme noktasında ebeveynleri aktif rol oynamaktadır. Anne ve babanın çocuklarına  karşı iletişimleri ve tutumları oldukça önemlidir. Ebeveynler çocuklarına karşı bu noktada  bilinçli davrandıkları zaman çocuklar sağlıklı bir çevre edinir ve sağlıklı bir yaşam  sürdürürler. Bu süreçte ebeveynlerin kendi süreçleri de oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı  bir toplum oluşumu için en önemli etken sağlıklı ailenin var olmasıdır. Sağlıklı aile, çiftler  arasındaki ilişki ve ebeveyn ile çocuklar arasındaki ilişkiyle sağlanmaktadır. İlişkiler  bireylerin ruhsal ve fizyolojik sağlığını, sosyal yaşantısını önemli düzeyde etkilemektedir. Bu  nedenle ebeveynlerin kendileri ve çocukları ile kurdukları iletişim, çok önemlidir. 

Çocuklarla kurulan iletişimin önemi gibi niteliği de çok önemlidir. Çocuklarla etkili iletişimi  sağlamak için şunlara dikkat edilmelidir; 

  • Çocuk ile empati kurabilmek
  • Çocuğun varlığına, fikirlerine ve sözlerine saygı duymak
  • Çocuğa koşulsuz kabul edildiğini hissettirmek 
  • Çocuk ile göz teması kurmak 
  • Çocuğu gerçekten dinlemek ve bunu hissettirmek 

Bu maddeleri gerçekleştirebilmek çocuklarla iletişim kurma noktasında sağlıklı adımlar  atılabildiğinin göstergesidir. Bunların sonucunda çocuklar ebeveynleriyle paylaşımlarda  bulunur ve bu paylaşımlar çocukların kendini gerçekleştirmeyi ve kendi biricikliğini  hissetmesini sağlar. Bu şekilde büyüyen çocuklar ise ebeveynlerinden öğrendikleri iletişimi  model alarak sosyal çevrelerinde de benzer yönelimde olacaktırlar. Bu sebeplerden ötürü  yüksek benlik algısına sahip özgüvenli kendisini ifade edebilen ve toplumda var olan gelecek  nesiller oluşturmak için çocuklar ile etkili iletişim kurmak büyük önem arz etmektedir. 

Ayşegül ÇAKMAK

Önceki makaleOkul Öncesi Dönemde Aile Katılımı

Son Yazılar

Ebeveyn – Çocuk İletişimiNisan 3, 2021
Okul Öncesi Dönemde Aile KatılımıNisan 2, 2021
Doğa ve Çocuk: Çocuğun En İyi Öğretmeni Doğa ve Çocuklara SunduklarıNisan 1, 2021

Son Yazılar

Ebeveyn – Çocuk İletişimiNisan 3, 2021
Okul Öncesi Dönemde Aile KatılımıNisan 2, 2021
Doğa ve Çocuk: Çocuğun En İyi Öğretmeni Doğa ve Çocuklara SunduklarıNisan 1, 2021

İletişim bilgisi

iletisim@bambugep.org
Bambu Gönüllü Eğitim Platformu, 2020

Son Yazılar

Ebeveyn – Çocuk İletişimiNisan 3, 2021
Okul Öncesi Dönemde Aile KatılımıNisan 2, 2021
Doğa ve Çocuk: Çocuğun En İyi Öğretmeni Doğa ve Çocuklara SunduklarıNisan 1, 2021

İletişim bilgisi

iletisim@bambugep.org