Ebevyn – Ergen Çatışmasının Ergenin Sosyal Yaşamına Etkisi
Ebevyn – ergen çatışması ilk ergenlik döneminde artar, lise yıllarında bir bakıma sabit kalır ve sonra ergen 17 – 20 yaşına geldiğinde azalır. Bu çatışmalar genellikle odayı temiz tutmak, eve belli bir saatte gelmek ve telefonda çok uzun konuşmamak gibi konulara odaklı olup daha çok ailenin günlük yaşamıyla ilgilidir.
Ergen – ebeveyn ilişkilerini karakterize eden günlük çatışmalar aslında pozitif gelişim işlevine hizmet edebilir. Bu küçük anlaşmazlık ve tartışmalar, ergenin aileye bağımlı olmaktan özerk bir birey olma geçişini sağlar. Çatışma ve tartışmaların pozitif bir gelişim işlevine hizmet edeceğinin anlaşılması, ebeveyne muhalefet etmenin tonunu yumuşatır.
Ebevyn Kontrolü
Ergen ebeveynliğinde yöneticilik rolünün önemli bir tarafı ergenin gelişiminin etkili olarak izlenmesidir. İzleme; ergenin sosyal ortamlara ve arkadaşlara dair seçimlerinin, akademik çabalarının denetlenmesi gibi ögelerden oluşur.
Ebeveynleri kendilerine soru sorduğunda ebeveyn – ergen ilişkisi yüksek düzeyde güven, kabul ve olumlu ilişki niteliğindeyse ergenler ailelerine açıklama yapmaya daha isteklidirler. Araştırmacılar; ergenlerin, ailelerine nerede olduklarına, neler yaptıklarına ve arkadaşlarına dair açıklamalarının olumlu ergen uyumu ile bağlantılı olduğunu söylemektedir.
Ergenlikte Arkadaşlık İlişkileri
Çoğu çocuk için akranları arasında popüler olmak güçlü bir güdüleyici faktördür. Fakat ergenliğin ilk dönemlerinden itibaren gençler, küçüklere nazaran daha az miktarda arkadaş edinmeyi seçerler. Bu arkadaşlıklar daha yoğun ve daha samimidir.
Harry Stack Sullivan, ergen arkadaşlıklarının önemine değinen bir kuramcıdır. Sullivan, sosyal ihtiyaçların karşılanmasında arkadaşların ergenlikte gitgide daha fazla önem kazandığını söylemiştir. Sullivan, ilk ergenlikte yakın ilişki ihtiyacının yoğunlaştığını, bu gençlerin yakın arkadaş arayışı içinde olduğunu özellikle ileri sürmüştür. Ergenler böyle yakın arkadaşlıklar kurmazlarsa yalnızlık yaşar ve kendilerini değersiz hissederler.
Arkadaşların karakteristik özellikleri ergenin gelişimi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Arkadaşların, not ortalamasının olumlu bir okul başarısında olması ve daha az olumsuz davranışla da bağlantılı olduğu görülmüştür. Çoğu ergen, kendi yaşına daha yakın olanlarla arkadaşlık geliştirse de bazı ergenler kendilerinden daha büyük olanlarla çok iyi arkadaş olurlar. Acaba daha büyük arkadaşlar ergenleri suç işlemeye ya da madde bağımlılığına teşvik edebilir mi? Kendilerinden yaşça büyük gençler ile iletişim halinde olan ergenler, suç işleme davranışı ya da madde bağımlılığı gibi problemli davranışları daha çok göstermektedir.
Esra TURAN