Eğitim, Birleşik Krallık sömürgecileri gelene kadar dini okullar tarafından yürütülmüştür.(Hinduizm temelli ‘Guru Okulları’ ve İslam temelli ‘Medreseler’).
Onlar geldiklerinde eğitim dilini de İngilizce yapmışlardır. Şurada bir saptama yapmak istiyorum:
Onlar sömürge ülkesi olarak İngilizce eğitim yaparken( İngilizce eğitim veren okullar resmi dil olduğu için %15-33’ünü oluşturmaktadırlar ve sayısı gittikçe artmaktadır.); bizim sömürülme geçmişimiz olmadan bağımsızlığımızı kazanmış bir ülke olarak hangi akla hizmet yabancı dille eğitim yapıyoruz? (ODTÜ’de Boğaziçi Üniversitesinde ve daha diğer birçok üniversitenin farklı bölümlerinde). Adeta, Tanzimat’tan Cumhuriyet’in kurulmasına kadar olan dönemi tekrar yaşıyoruz. Konuyu çok fazla dağıtmamak için burada bitiriyorum. Bu konuyu araştırmak isterseniz kaynak önerebilirim.Şu videoları da izlemenizi tavsiye ederim.https://www.dailymotion.com/video/x3n5oq4https://www.youtube.com/watch?v=046ll5amo7U
İngiltere’deki üniversitelere benzer üniversiteler kurmuşlardır. Tabii halkın eğitimi için değil halkı yönetecek ve kendileriyle işbirliği yapacak yerlileri okutup kendi amaçları için kullanmış olacaklar. Açıklanan o ki Hindistan 1947’de bağımsızlığını kazandığında sadece %12’si okuma yazma bilmektedir. Bu da üstteki yargımı destekliyor.
Hindistan ulusal eğitimine 1947’de Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazanınca başlamıştır.
6-14 yaş arası eğitim zorunlu ve ücretsizdir. Yani, ortaokul sona kadar devam etmek gerekiyor. Ayrıca, okul öncesi zorunlu eğitime dahil değil ve öğrencilerin sadece %9.7’si gitmektedir. Okulu bırakma oranı hayli yüksek, özellikle kırsal bölgelerdeki ve kast sisteminde alt seviyede olan öğrenciler okulu bırakmaktadırlar.
Hem devlet hem de özel okullar vardır. Veliler öğrencilerini daha iyi oldukları için devlet okullarına göndermeyi tercih etmektedirler. Bizdeyse tam tersi.
İlkokuldaki derslerle Türkiye’deki dersler birçok yönden benzerdir, ama bizdeki gibi Milli Eğitim Bakanlığı yoktur, eğitim bazı yönlerden okuldan okula değişmektedir.
Resmi olarak 122 Hint lehçesi olduğu için her okul kendi yerel lehçesini anadil olarak öğretmektedir. Ayrıca, İngilizce de resmi dil olduğu için 3.sınıftan başlamak üzere öğretilmektedir.
KAYNAKÇA
https://wenr.wes.org/2018/09/education-in-india
https://www.census2011.co.in/literacy.php
https://transferwise.com/us/blog/indian-education-overview
https://furkanatan.wordpress.com
Yazan: Furkan Atan
Bambu Eğitim Proje Yazma Ekibi Koordinatörü