Vaktimizin çoğunu evde geçirdiğimiz bu günlerde hem biraz rahatlamak, hem de yeni şeyler denemek için hepimiz internette vakit geçiriyoruz. Çoğu içerik görsel duyumuza hitap ettiği için çabuk sıkılıyor ve yeni bir arayışa giriyoruz. Tam da bu sırada sizlere alışkanlık yapacak bir önerimiz var: Podcast. Peki, tam olarak nedir bu ‘’podcast’’ ve nereden ulaşabiliriz?
Tam bir Türkçe karşılığı olmasa da Podcast, videoların veya radyo programların ses dosyasına dönüştürülüp telefonlara indirilebilecek kadar küçültülmüş halidir. Müzik aracı ‘’iPod’’ ve yayın anlamına gelen ‘’Broadcast’’ kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Podcast’ler ilk olarak iTunes üzerinden Apple cihazlarına özel olarak geliştirilmeye başlanıyor. Bugün ise Spotify, Soundcloud ve diğer ses veren bütün platformlardan rahatlıkla ücretsiz bir şekilde ulaşabiliyoruz. Radyo desek radyo değil, dizi desek hiç değil ama bağımlılık yaptığı kesin. İş yaparken tek yapmanız gereken kulaklığı takıp sevdiğiniz veya istediğiniz bir konuyu seçip dinlemek. Şu an pek çok platformda Podcast’e özel içerikler yapılmakta ve ülkemizde de dinleyicisi günbegün artmaktadır. Keyifle dinleyeceğinizi düşündüğüm hem İngilizcenize katkı sağlayacak yabancı yayıncıları hem de ufkunuzu açacak 6 kanalı sizinle paylaşmak isterim.
- Zihnimin Kıvrımları – Serdar KUZULOĞLU
Eski gazeteci ve internet ekipler amiri şimdilerde ise bir youtuber olan Serdar Kuzuloğlu, kendi zihninin derinliklerine bir yolculuğa davet ediyor bizi. Edebiyattan resime, kitaplardan arkeolojiye kadar çok geniş bir konu deryasında yüzerken sizler de zamanın nasıl akıp gittiğini fark edemeyeceksiniz. Günümüz dünyasını meşgul eden birçok soruna da parmak basan Kuzuloğlu, bizleri de kendisiyle sorgulamaya ve çözüm yolları bulmaya davet ediyor.
- Global News Podcast – BBC
BBC (Britanya Yayın Kuruluşu) tarafından hazırlanan ve dünya gündemi hakkında bilgiler içeren bir haber bülteni. Her bir bölümü yarım saat sürdüğü için rahatlıkla kahvaltınızı yaparken bile dinleyip gündemden geri kalmayabilirsiniz. Özellikle düzgün haberciliğe ve bilgiye ihtiyacımız olduğu bu günlerde ilaç gibi gelecek bir içerik kendisi. Gayet anlaşılır ve düzgün bir İngilizce kullanıldığından kendinizi geliştirmek için de bulunmaz bir fırsat.
- Nasıl Olunur? – Nilay ÖRNEK
Yine bir gazeteci olan Nilay Örnek, mesleklerini ustalıkla icra eden insanlara aynı soruyu sorarak başlıyor: ‘’Nasıl olunur?’’ İlk konuğu benim de listede ilk sıraya koyduğum Serdar Kuzuloğlu’ndan tutun Hasan Söylemez, Nevzat Aydın ve Doğan Cüceloğlu’na kadar ünlü-ünsüz herkesle konuşan ve ağırlayan birisi. Televizyonda sürekli konuğunun sözünü kesen habercilerden farklı olarak onları dinleyen ve hayat tecrübelerinden bizlerin de istifade edebileceği yayınlar yapıyor Nilay Hanım. Özellikle Hasan Söylemez bölümü hayallerini takip etmek isteyip de yola çıkmaya cesaret edemeyen kişiler için rehber niteliğinde.
- İngilizce Saati (English Hour) – Hüseyin DEMİRTAŞ
Podcast’in eğitim için kullanılabilecek bir yayın ve içerik zenginliğine sahip olduğunu gösteren en güzel Türkçe içeriklerden birisi. Meslektaşım olan ve İngilizce öğretmeni olarak yıllardır bu işe gönül veren Hüseyin Demirtaş’ın sesinde bile işini ne kadar sevdiğini anlayabiliyorsunuz. İlginç konular ve sohbet havasında yapılan bölümler sizlere keşke hiç bitmese diyeceğiniz anlar yaşatmak için bekliyor.
- Ted Talks Daily – TED
Hepimiz internette gezerken denk gelmişizdir TED konuşmalarına. Sakın adı sizi şaşırtmasın, bu bizim ülkemizde faaliyet gösteren TED değil. TED, yoluna “Fikirler paylaşılmaya değerdir” sloganıyla çıkan bir yayın kuruluşu aslında. Uzun süredir alanında ünlü kişileri sahneye çıkararak fikirlerini yaymalarına yardımcı oluyorlar. Yaptıkları iş gerçekten takdire şayan. Sadece bir konuşmanın hazırlanması için bile aylar öncesinden hazırlık yapıyor olmaları ortaya koydukları emeğin en büyük göstergesi.
- Radyo Tiyatrosu – TRT
Şu an pek aşina olmadığımız ama dedelerimizin sürekli yâd ettiği radyo tiyatrolarını dinlemek istemez misiniz? Sahne tiyatrosunun yerini tutmayacağını düşünmüş olabilirsiniz benim gibi; ama bir kez başladınız mı insan canlı tiyatro gösterisiyle karşılaştırmaktan kendini alıkoyamıyor. Müşfik Kenter, Tuncel Kurtiz ve büyük ustalardan Dostoyevski, Agatha Christie ve Moliere eserlerini radyo tiyatrosu formatından dinlemeniz mümkün. Henüz on yedi bölümü yayınlansa da dinlerken zihninizde kurduğunuz dünya anlatılan eserleri hissetmenizi sağlayacak.
Nice güzel ve aydınlık günlere, evde kalın sağlıklı kalın. İyi dinlemeler.
Yazan: Fuat Yiğitcan LÜY
Bambu Eğitim Gönüllüsü