Özgüvenli çocuklar yetiştirmek istemez misiniz? Ebeveynlerin ve öğretmenlerin istedikleri çocukların özgüvenli olmasıdır. Bunun için verilen eğitimin önemine dikkat çekmek gerekir. Bu noktada aile tutumlarına bakmak yararlı olacaktır. Çocuklara karşı davranışlarımız onların gelişiminde kalıcı izler bırakır.
Her çocuk başarmak ister. Hayatta yeni deneyimler elde etmek için merak duygusuyla güdülenir. Merakları cevap bulan çocuklar daha fazlasını merak eder. Bu merak bir döngüye girer ve ömür boyu devam eder. İşte tam olarak merak noktasında çocukların özgüven gelişiminden söz edebiliriz. Çünkü çocukların sorularına vereceğimiz cevaplar onları destekleyecektir.
Yalnızca sorulara verdiğimiz içten cevaplar yeterli olmayabilir. Çocukların daha fazlasını sormasını desteklemek gerekir. Sorularımıza sorularıyla cevap vermeleri tam bir beyin fırtınası yaratmaz mı? Soruların çocuğun özgüven gelişimine katkısı göz ardı edilemez. Keşfetme isteğiyle dolan çocuğun çabası görülmeye değer olacaktır.
Çocuklar bazen bir işi yapabilmek için cesaretsiz olabilirler. Bu durumda işin yetişkinler tarafından yapılmasını isterler. Fakat yetişkinlerin yardımı asla o işi yapmak olamaz. Aksine yapabilmesi için desteklemek, yol göstermek, cesaretlendirmek gerekir. Böylece çocuğun başaramayacağı bir şey olmaz. Desteklenen çocuk, başarabilme duygusunu tadar ve kendine güvenir.
Her çocuk farklıdır dolayısıyla bazı çocuklar yardımı reddedebilir. Yetişkinler çocuğa yardım etme isteğiyle gayet başarılı giden bir çocuğa müdahale edebilir. Bu durumda çocuk, istemediğini ve kendisinin yapabileceğini söyler. Çünkü yapamayacak güçte değildir. Belki ilk seferde başarması zor olabilir. Ancak defalarca deneme sonrası başarıya ulaşacaktır. Denemelerin çokluğu özgüvenini artırır.
Sohbet etmek özgüven gelişimini desteklemek için önemli bir konudur. Çocukların gün içerisinde neler yaptığını sormak önemlidir. Bu sorular çocuğa önemsendiğini gösterir. Olaylar karşısında duygularını sormak, konuşmasına fırsat vermek özgüvenini geliştirir. Konuşan çocuk, anlatan çocuk kendi gücünün farkına varır. İletişimin önemini kavrarken cesaret kazanır.
“Çocuklara laf düşmez.” zihniyetini çoktan geride bırakmış olmamız gerekir. Çünkü çocuklar konuştukça ilerleyeceğiz. Çocuk konuştukça gelişecek. Önemli olduğu hissini yaşamalı her çocuk. Yetişkinler çocuğun önemini bilmeli. Çocukların yetişkinlere öğrettikleri çok fazla şey olduğu unutulmamalı. Biz onları destekledikçe onların özgüveni artacak. En önemlisi gelişimlerinin bütünsel olarak desteklenmesi, geliştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Her çocuk özeldir. Her çocuk kendini farklı yollarla ifade eder. Yetenekleri ve ilgileri farklılık gösterir. Çocukları tanımak ve onlara özel olarak yollar çizmek gerekir. Gittiği yolun kendisini yansıttığını gören çocuk bir ömür boyu kendine güvenen biri olacaktır.
İrem Tokdemir